SBK kan stoltsera med att ha en av skärgårdens vackraste båtar i sin flotta. Hon heter ”Astrella” och är en närmare 15 meter lång skönhet, född 1913. Som 108-åring startade hon säsongen 2021. Foto: Sune Petersson
Lars Östervall är SBKs ordförande och tillsammans med hustrun Gunilla har de ägt motorjakten Astrella i över 30 år. Varje år, efter många arbetstimmar, har hon gått i sjön i ett skick som är smått otroligt. Fernissan blänker som om det vore en spegel.
I år är inget undantag. Tvärtom. Hon har genomgått en reparation efter ett roderhaveri följt av en smärre grundstötning som inträffade sensommaren 2020. Nya spant i akterskeppet, några nya bord, nytt roder med mera. Och kanske det som syns mest strax före sjösättning – en blänkande ny bronspropeller som gör henne om möjligt än mer attraktiv.
M/Y Astrella är ritad av motorbåtslegenden C.G. Pettersson och byggd på Bröderna Larssons varv i Kristinehamn.
Se hur sjösättningen av ”Astrella” gick till på SBKs hamn genom Sune Peterssons kameralins:
Han har gjort det många gånger förr och han gör det igen. Lars Östervall inför sjösättningen av Astrella 2021.
Det nya rodret har en profilerad akterkant som ska ge ett mer effektivt roderutslag.
För båtintresserade är det här signerad konst.
Kolla här! Nytt för i år – förgyllt akteremblem. Titta noga, samtliga skruvskallar är förgyllda och lodrätt monterade.
Klart för sjösättning.
”Ja, ta i då!”
Skönt att broder Hyster kan hjälpa till.
Mot spolplattan…
…framme.
Asså, sicken båt!
Allt gick bra. En eloge till hela sjösättningsteamet! Strax efter den här bilden togs låg i Astrella i vattnet. Som brukligt är med träbåtar ska de gärna hänga i slingers några dagar så att, i det här fallet hondurasmahognyn, sväller. Lars hade spolat vatten inne i skrovet redan innan sjösättning och var glad över att länspumpen gick igång direkt. Med andra ord någon fara för att ”Astrella” ska ta in vatten är minimal. Visst, en hel del jobb kvarstår men snart kan Lars och Gunilla njuta av sin jakt och sköna stunder i Stockholms skärgård. Vill du veta mer om hur Lars och Gunilla kan konsten att njuta av ”Astrella”? Läs mer genom att klicka här.
Läs mer om ”Pettersonbåtar” på sjöhistoriska.se, klicka här