Provsegling med Flighter

SBK-medlemmen Richard Larsson och hans kompis Philip Littson har varit ute på Värtan och testat sin bärplansbåt Flighter. Deras projekt är avancerat, att skapa en foilande, seglande bärplansbåt. Testdagen med utgångspunkt från SBKs hamn gav mycket information om hur de ska ta projektet vidare.

– Det är framför allt lovgirigheten som ställer till problem. Båten vreds hela tiden upp i vindögat och vi behöver nog en fock för att kunna segla igång farten, säger Richard.
– Vi får gå tillbaka till ritbordet.  Kanske vi får släppa tanken om segling och istället fundera på eldrift, men sånt är dyrt. Vi får se hur vi gör.


På väg ut ur SBKs hamn.              Samtliga foton: Kjell Lagerberg

Flightern ligger nu på SBKs hamnplan och den som går förbi har lätt att se att det här är en avancerad skapelse. Richards slutkommentar från testseglingen på hemsidan flighter.se gör detta tydligt:

”Dagens övning gav oss ett bekymmer som är svårt att lösa.
Vi hade räknat med att sidokraften från seglet mer än väl skulle tas upp av de två bakre stora rodren. Det visade sig att dess korta korda gör att vattnet rinner förbi i farter mellan 0-1 knop. Alltså går det inte att skota seglet utan att nosen hänger kvar och aktern driver ner åt lä.

Med uppfälld framfoil uppträdde hon mer som en vanlig segelbåt. Nu vet vi varför alla segelbåtar (reds.anm. läs segelbåtar med bärplan) har foilen så tätt ihop, man måste ha seglets tryckcentrum nära den främsta vingens tryckcentrum. Att ha de lyftande vingarna tätt i längsled gör det svårt att hålla höjden stabil, så det är inte intressant för oss.

Som tur är har motorbåtar inte samma problem med avdrift.”

Läs mer om testseglingen på flighter.se, klicka här

Skärsätra Båtklubb
Fler nyheter

Tvingande vård

Ryktet säger att sofforna på klubbhusets veranda ursprungligen kommer från biografen Röda Kvarn på Lidingö. Hur som helst, Ulla Söderström vårdar dem ömt. Med en

Läs mer »

Vimpeln hissad – alla uppe

Lördagen den 29 oktober halades SBKs klubbflagga och ersätter av den blågula ”vintervimpeln”. Det betyder att sista upptagningen för säsongen är gjord och båtarna på

Läs mer »

En kväll på klubben

En kväll för alla medlemmar. En kväll att träffas och ha roligt. Skärsätra Båtklubb bjuder in till klubbkväll torsdagen den 24 november. Det blir bar

Läs mer »

Glöm inte höstmötet

På onsdag, den 27 oktober, har Skärsätra Båtklubb höstmöte. En kallelse har gått ut via mail till medlemmar och här är en påminnelse. ”Höstmötet är

Läs mer »