Hipp, Hipp, Hurra…För SBK idá!

Idag, den 14 oktober, fyller Skärsätra Båtklubb 91 år. Tack vare Bengt Liwångs utmärkta text om SBKs historia får vi reda på att för precis 91 år sedan samlades 14 båtägare i syfte att bilda Skärsätra Båtklubb.

Ett antal båtägare i Skärsätra med omnejd tyckte att deras båtluffande tillvaro borde få en fastare form. Den 14 oktober 1930 träffades 14 båtägare i biblioteket i Bergsätra. Förmodligen kände de redan varandra väl.
Hjalmar Thörnblom valdes till Skärsätra Båtklubbs första ordförande, en post som han med heder förvaltade i många år. Sekreterare blev B.Jonsson, kassör Arvid Karlsson och hamnkapten O.D.Karlsson. Årsavgiften fastställdes till två kronor och medlemskort nr 1 skrevs som sig bör ut till ordföranden. Årsmötena hölls vid den tiden på biografen Röda Ugglan i Bergsätra.

Så inleder SBKs vice ordförande Bengt Liwång sin artikel om SBKs historia. Den är mycket läsvärd och du hittar den genom att klicka här.

En av de 14 män som med stor sannolikhet var med på mötet i Bergsätra 1930 var Bruno Kerger. I ett av SBKs fotoalbum går det att hitta honom sittandes i sin motorbåt ”Muck” tillsammans med familjen.

Bruno dyker upp lite varstans, både genom sökningar på Google och snokande i SBKs klubbhus.

”På semestrarna for familjen Kerger ut i sin motorbåt som man köpte 1928. Först låg båtarna olovandes vid Skärsätra ångbåtsbrygga men Bruno tog också initiativ här, och bildade Skärsätra båtklubb på 30-talet.”

Så avslutar Helene Broms och Nina Enström sin artikel ”Bruno var pionjär” publicerad på hemsidan kulturarvstockholm.se. I artikeln går att läsa att Bruno var en av arbetarrörelsens pionjärer på Lidingö. Han jobbade som svarvare på AGA från 1917 till fram till dess han 1964 fyllde 75 år och slutade då på egen begäran.


En yngre Bruno Kerger vid ”sin” svarv på AGAs verktygsavdelning. Foto:AGA

”Bruno hann också med att vara maskinist på kvartersbiografen Röda Ugglan i Bergsätra. Där visade man stumfilmer på 20-talet. När ljudfilmen kom i början av 30-talet köpte Bruno tillsammans med Gottfrid Johansson biografen. Man fick köpa ljudfilmsanläggningen förmånligt av AGA som tillverkade sin första ljudfilmsapparat 1929.” Foto: AGA 1920


De fint renoverade sittbänkarna på klubbhusets veranda tjänade en gång i tiden som biobänkar på Röda Ugglan.


Bruno Kerger fanns med bland veteranerna den 14 oktober 1955. ”Till åminnelse av SBK:s 25-åriga tillvaro överlämna härmed veteranerna i klubben sitt vandringspris ”Jubileumskannan” att tilldelas den SBK:are som vid av klubben anordnade motorbåtstävlingar uppnår bästa resultat…”

Likaså mannen med SBKs medlemsnummer 1, vår förste ordförande Hjalmar Thörnblom.


Före sin tid. Redan den 13 oktober tjuvstartade ”Riddarna av runda bordet” klubbens 91-åriga födelsedag med en kaffeskål. 

Skärsätra Båtklubb
Fler nyheter

Tvingande vård

Ryktet säger att sofforna på klubbhusets veranda ursprungligen kommer från biografen Röda Kvarn på Lidingö. Hur som helst, Ulla Söderström vårdar dem ömt. Med en

Läs mer »

Vimpeln hissad – alla uppe

Lördagen den 29 oktober halades SBKs klubbflagga och ersätter av den blågula ”vintervimpeln”. Det betyder att sista upptagningen för säsongen är gjord och båtarna på

Läs mer »

En kväll på klubben

En kväll för alla medlemmar. En kväll att träffas och ha roligt. Skärsätra Båtklubb bjuder in till klubbkväll torsdagen den 24 november. Det blir bar

Läs mer »

Glöm inte höstmötet

På onsdag, den 27 oktober, har Skärsätra Båtklubb höstmöte. En kallelse har gått ut via mail till medlemmar och här är en påminnelse. ”Höstmötet är

Läs mer »