Ismannen från Sydafrika

Han flyttade från Kapstaden till Lidingö med sin familj i somras, tog med sig sin kajak och blev medlem i SBKs småbåtssektion. Han bytte ett varmt och soligt klimat på södra halvklotet till kyla och mörka vinterdagar i Sverige.
Wayne Boswell stormtrivs, i synnerhet bland isflaken i SBKs hamn.

Intresset för att vinterbada har ökat betydligt på senaste tiden. Men det är skillnad på att ”bara” doppa sig i iskallt vatten och att verkligen simma runt bland isflaken. För Wayne är det det senare som gäller.

-Man bör vara i vattnet i minst fem minuter. Då tycker jag att man får bäst effekt, säger Wayne.

Hans dagliga simtur är att gå i vattnet vid trailerrampen och sedan simma ut till den vågbrytande pontonen – och tillbaka. Byter om gör han i småbåtssektionens lilla stuga, granne med Sjöscouterna. Något bastubad blir det varken före eller efter simturen.

-När jag kommer hem sätter jag mig i soffan med en kopp the och njuter av hur värmen kommer tillbaka i kroppen. Efter ungefär en halvtimme tar jag en varm dusch. Jag känner mig både mer avslappnad och klarare i knoppen efter mina bad.

Det hela började tidigt i höstas. Varje dag gick han ner och tog sig en simtur. Med tiden blev vattnet givetvis kallare och kallare. Men Wayne menar att hans kropp inte hade några större problem att anpassa sig till den tilltagande kylan. Tricket var att bada varje dag.

Men så blev det dags för vintersemester. Hela familjen Boswell åkte över julen tillbaka till nära och kära i Kapstaden. Svensk vinter byttes under en flygresa ut mot Sydafrikansk sommar. Minusgrader mot över 30 graders värme.

Wayne är också en hängiven MTB-cyklist så konditionen höll han upp med långa, krävande cykelturer runt Taffelberget. Och även om det är mycket varmt i Kapstaden under deras sommar så blir havsvattnet där sällan varmare än 12 grader. Så viss kyla från vatten var han van vid.

Väl tillbaka i Sverige och till SBKs hamn var det dags för Wayne att återuppta sina vinterbad. Men uppehållet hade satt sina spår.

-Jisses va kallt det var. Jag fick verkligen stålsätta mig för att klara av mina fem minuter. Så nu gäller det att återuppta vanan att bada varje dag för att komma in i rätt känsla igen.

Under sina förmiddagsbad har Wayne mötts av en hel del heja-rop från förbigående flanörer. Några tycker att han är helt galen , andra blir positivt nyfikna på vad han håller på med. Från SBKs håll är det bara att stämma in i hejaramsan:
Heja Wayne med friskt humör
Det är det som susen gör
Heja, Heja, Heja!

Skärsätra Båtklubb
Fler nyheter

Tvingande vård

Ryktet säger att sofforna på klubbhusets veranda ursprungligen kommer från biografen Röda Kvarn på Lidingö. Hur som helst, Ulla Söderström vårdar dem ömt. Med en

Läs mer »

Vimpeln hissad – alla uppe

Lördagen den 29 oktober halades SBKs klubbflagga och ersätter av den blågula ”vintervimpeln”. Det betyder att sista upptagningen för säsongen är gjord och båtarna på

Läs mer »

En kväll på klubben

En kväll för alla medlemmar. En kväll att träffas och ha roligt. Skärsätra Båtklubb bjuder in till klubbkväll torsdagen den 24 november. Det blir bar

Läs mer »

Glöm inte höstmötet

På onsdag, den 27 oktober, har Skärsätra Båtklubb höstmöte. En kallelse har gått ut via mail till medlemmar och här är en påminnelse. ”Höstmötet är

Läs mer »