En midsommartur till Ekskär

Ekskär är Lidingö båtförbunds klubbholme. Det innebär att den till viss del även är Skärsätra båtklubbs klubbholme. Detta av den enkla anledningen i att SBK ingår i LBF. Till Ekskär begav vi oss på midsommardagen 2021.

Det är en fin ö, Ekskär. Belägen i mellanskärgården, granne med Svartsö. Det känns lite privilegierat att knata omkring på en ö i Stockholms skärgård och känna att den här ön är liksom lite, lite min ö. Så är det ju naturligtvis inte, ön tillhör Lidingö båtförbund men ändå…känslan finns där. Så länge Skärsätra båtklubbs standert är hissad under vantspridare eller på annat sätt visas vid tillläggning så är det ett bevis på att man tillhör de som får ligga gratis vid bryggorna och ta del av det som Ekskär erbjuder.

”Välkomna”, säger en vänlig röst när vi glider in med fören mot bryggan. Vi får hjälp med de förliga förtöjningstamparna och allt är frid och fröjd när frågan kommer, även den sagd i vänlig ton:
”Jag kan inte se er klubbstandert. Är ni medlemmar i någon Lidingöklubb?”
”Jodå”, svarar jag. ”Den finns där på styrbordsidan”.
”Ja, nu ser jag. Som sagt välkomna till Ekskär.”

Vi fick sista platsen i en välfylld midsommarhamn. Gick på några korta upptäcksvandringar, njöt av det fina vädret, badade, pratade med båtgrannar, läste lite bok, lagade god mat och somnade i en midsommarljus natt. Kort sagt vi hade det riktigt bra på Ekskär.


Interiör från klubbhuset.


Grillplatser finns det gott om på Ekskär…


… här en ny grillplats för i år…


…så ny att prislappen är kvar.


”Styrhytten” är ett mysigt ställe på Ekskärs ostsida. Stugan med sovdel, veranda och sällskapsrum går att boka gratis för medlemmar i Lidingö båtförbund och därmed även för medlemmar i Skärsätra båtklubb.


Givetvis med egen grillplats.


Nautiskt mys blandas med…


…koll på internationell tågtrafik.


En gång i tiden var ”Styrhytten” en sjögående kommandobrygga.


Sen midsommarkväll med Anna på Styrhyttens veranda.


Lidingö båtförbunds emblem målad på Ekskärs nordliga klippa. Läs mer om målningen, klicka här.


Aktiva medlemmar i LBF har den senaste tiden jobbat hårt för att få Ekskär till vad det är idag. Kompassrosen på huvudbryggan är bara ett litet exempel.


Strax efter midnatt och solen på väg upp igen.


Dags att blåsa ut ljusen och krypa till kojs.

Ekskär välkomnar alla medlemmar och erbjuder bla:

  • Bra och trygga hamnmöjligheter vid bryggor med bojar
  • Klubbhus med veranda och öppen spis
  • Toaletter
  • Vedeldad bastu vid stranden med härligt västerläge
  • Grillplatser
  • Övernattningsmöjligheter
  • Lek- och badmöjligheter
  • Läs mer om Ekskär, klicka här
Skärsätra Båtklubb
Fler nyheter

Tvingande vård

Ryktet säger att sofforna på klubbhusets veranda ursprungligen kommer från biografen Röda Kvarn på Lidingö. Hur som helst, Ulla Söderström vårdar dem ömt. Med en

Läs mer »

Vimpeln hissad – alla uppe

Lördagen den 29 oktober halades SBKs klubbflagga och ersätter av den blågula ”vintervimpeln”. Det betyder att sista upptagningen för säsongen är gjord och båtarna på

Läs mer »

En kväll på klubben

En kväll för alla medlemmar. En kväll att träffas och ha roligt. Skärsätra Båtklubb bjuder in till klubbkväll torsdagen den 24 november. Det blir bar

Läs mer »

Glöm inte höstmötet

På onsdag, den 27 oktober, har Skärsätra Båtklubb höstmöte. En kallelse har gått ut via mail till medlemmar och här är en påminnelse. ”Höstmötet är

Läs mer »