En tur till Grinda

En helt vanlig junidag tar jag båten till den klassiska skärgårdsön Grinda. Ön är ett populärt utflyktsmål för både stockholmare och utländska turister, vare sig de kommer i egen båt eller med Waxholmsbåt. Mycket har hänt sedan jag senast var där.

Text&foto:Hasse Bauer

Från Skärsätra båtklubb till Grinda är det cirka 15 sjömil. Förhandssnacket om Grinda var att det skulle vara fullt med folk och svårt att få plats vid brygggorna. Så är det säkert under högssäsong men inte denna dag. Gästhamnsplatserna gapar i stort sett tomma. En vardag några veckor före midsommar är det överhuvudtaget befriande lite med folk och båtar i skärgården. Det gäller även ombord på Waxholms- och Cinderellabåtarna som trafikerar ön.

Grinda har utvecklats eller – beroende på hur man ser det – förändrats en hel del de senaste åren. Idag erbjuds allt från naprapatbehandling och kurs i förarintyg till uthyrning av kajaker, SUP:ar och mountainbikes. För den som inte har fått sitt shoppingbegär tillfredsställt finns Grindas egna klädkollektion att köpa, en Toast Skagen för att avnjuta i sittbrunnen går att beställa som Take Away. Spela fotboll på någon av ängarna går lika bra idag som när jag var där med mina två söner för sisådär 25 år sedan.

Inget av detta har jag tänkt göra under mitt livs andra besök på Grinda. Med min nyinköpta bok i handen ”Vandringar i Stockholms skärgård” ger jag mig ut på stigarna för att upptäcka ön på närmare håll.

Men innan dess en snabb uppdatering via Wikipedia:
” Grinda är en kuperad ö med hällmarkskog och branta klippor som speciellt på öns norra del stupar brant ned i vattnet. På den södra och mellersta delen av ön finns ett odlingslandskap. Ön domineras av två bergryggar, vilka skiljs åt av en stor vik, Källviken, och den odlade delen. Öns högsta punkt, Klubbudden, är 35 meter hög.
Den karga miljön utgör goda jaktmarker för berguven, som regelbundet uppehåller sig på Grinda. Även lärkfalkar förekommer. På soliga klippor kan även hasselsnokar ses.”


Utsikt från Klubbudden, Grindas högsta punkt, 35 meter över havet.


Grinda passar utmärkt för den som gillar att vandra.


Ängen vid Klubbviken en dag i juni 2021.


Solcellsdriven bryggbelysning vid Norra hamnen.


Titta noga på bilden. Nedanför trappan på stranden ligger en röd sovsäck.


I den har Arnoud Guichaoua från Paris sovit i under natten. Vi fick en lång och trevlig pratstund där Arnoud berättade att han precis kommit från Abisko efter att ha åkt skidor och bott i tält ute på vidderna vid Vassijaure. Hans fortsatta planer var att ta sig till Svartsö för där ”har jag sett på kartan att det ska finnas två insjöar vilket måste vara ovanligt för en sådan liten ö. Sen bär det nog iväg till Värmland”. 


Den pampiga jugendvillan som byggdes 1906 och fungerat som både direktörsbostad, behandlingshem och barnkoloni står kvar i fint skick.  Idag och sedan flera år tillbaka finns här en av skärgårdens mest berömda krogar – Grinda Wärdshus.


Min sju kilometer långa vandring närmar sig slutet.


På värdshuset är det lätt att fylla på vätskebehovet efter en fin dag i mellanskärgården.

 

Skärsätra Båtklubb
Fler nyheter

Tvingande vård

Ryktet säger att sofforna på klubbhusets veranda ursprungligen kommer från biografen Röda Kvarn på Lidingö. Hur som helst, Ulla Söderström vårdar dem ömt. Med en

Läs mer »

Vimpeln hissad – alla uppe

Lördagen den 29 oktober halades SBKs klubbflagga och ersätter av den blågula ”vintervimpeln”. Det betyder att sista upptagningen för säsongen är gjord och båtarna på

Läs mer »

En kväll på klubben

En kväll för alla medlemmar. En kväll att träffas och ha roligt. Skärsätra Båtklubb bjuder in till klubbkväll torsdagen den 24 november. Det blir bar

Läs mer »

Glöm inte höstmötet

På onsdag, den 27 oktober, har Skärsätra Båtklubb höstmöte. En kallelse har gått ut via mail till medlemmar och här är en påminnelse. ”Höstmötet är

Läs mer »