En tur till Grinda

En helt vanlig junidag tar jag båten till den klassiska skärgårdsön Grinda. Ön är ett populärt utflyktsmål för både stockholmare och utländska turister, vare sig de kommer i egen båt eller med Waxholmsbåt. Mycket har hänt sedan jag senast var där.

Text&foto:Hasse Bauer

Från Skärsätra båtklubb till Grinda är det cirka 15 sjömil. Förhandssnacket om Grinda var att det skulle vara fullt med folk och svårt att få plats vid brygggorna. Så är det säkert under högssäsong men inte denna dag. Gästhamnsplatserna gapar i stort sett tomma. En vardag några veckor före midsommar är det överhuvudtaget befriande lite med folk och båtar i skärgården. Det gäller även ombord på Waxholms- och Cinderellabåtarna som trafikerar ön.

Grinda har utvecklats eller – beroende på hur man ser det – förändrats en hel del de senaste åren. Idag erbjuds allt från naprapatbehandling och kurs i förarintyg till uthyrning av kajaker, SUP:ar och mountainbikes. För den som inte har fått sitt shoppingbegär tillfredsställt finns Grindas egna klädkollektion att köpa, en Toast Skagen för att avnjuta i sittbrunnen går att beställa som Take Away. Spela fotboll på någon av ängarna går lika bra idag som när jag var där med mina två söner för sisådär 25 år sedan.

Inget av detta har jag tänkt göra under mitt livs andra besök på Grinda. Med min nyinköpta bok i handen ”Vandringar i Stockholms skärgård” ger jag mig ut på stigarna för att upptäcka ön på närmare håll.

Men innan dess en snabb uppdatering via Wikipedia:
” Grinda är en kuperad ö med hällmarkskog och branta klippor som speciellt på öns norra del stupar brant ned i vattnet. På den södra och mellersta delen av ön finns ett odlingslandskap. Ön domineras av två bergryggar, vilka skiljs åt av en stor vik, Källviken, och den odlade delen. Öns högsta punkt, Klubbudden, är 35 meter hög.
Den karga miljön utgör goda jaktmarker för berguven, som regelbundet uppehåller sig på Grinda. Även lärkfalkar förekommer. På soliga klippor kan även hasselsnokar ses.”


Utsikt från Klubbudden, Grindas högsta punkt, 35 meter över havet.


Grinda passar utmärkt för den som gillar att vandra.


Ängen vid Klubbviken en dag i juni 2021.


Solcellsdriven bryggbelysning vid Norra hamnen.


Titta noga på bilden. Nedanför trappan på stranden ligger en röd sovsäck.


I den har Arnoud Guichaoua från Paris sovit i under natten. Vi fick en lång och trevlig pratstund där Arnoud berättade att han precis kommit från Abisko efter att ha åkt skidor och bott i tält ute på vidderna vid Vassijaure. Hans fortsatta planer var att ta sig till Svartsö för där ”har jag sett på kartan att det ska finnas två insjöar vilket måste vara ovanligt för en sådan liten ö. Sen bär det nog iväg till Värmland”. 


Den pampiga jugendvillan som byggdes 1906 och fungerat som både direktörsbostad, behandlingshem och barnkoloni står kvar i fint skick.  Idag och sedan flera år tillbaka finns här en av skärgårdens mest berömda krogar – Grinda Wärdshus.


Min sju kilometer långa vandring närmar sig slutet.


På värdshuset är det lätt att fylla på vätskebehovet efter en fin dag i mellanskärgården.

 

Skärsätra Båtklubb
Fler nyheter

Först upp!

En bild säger mer än 1 000 ord, brukar det heta. Vad händer om det handlar om 31 stycken? Svaret är enkelt; Sune Peterssons bilder

Läs mer »

Moln över SBK

Moln över Hellesta är en thrillerfilm från 1956 med bland andra Anita Björk, Bullen Berglund och Birgitta Andersson i rollerna. Filmfotograf var Rune Ericson. Nu

Läs mer »